Akademi Norr...

Är en gränsöverskridande samverkan mellan 13 kommuner från 4 län. Kommunerna är Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Lycksele, Malå, Norsjö, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Vilhelmina och Åsele.

Dessa kommuner har gått samman i ett kommunalförbund i syfte att initiera, samordna och genomföra högre utbildning som skall tillfredsställa behov av både grundläggande service och innovativ tillväxt. Varje deltagande kommun har ett lärcentrum kopplat till Akademi Norr.

Akademi Norr arbetar också i projektform och har under åren genomfört en rad lyckade projekt. På projektets hemsida (www.akademinorr.se) kan du läsa mer om avslutade och pågående projekt.

Ett av dessa pågående projekt, där också Norsjö deltar är KIN – projektet (Kompetensutveckling för Integration Norrland) vars syfte är att dess aktiviteter på sikt ska leda till en bättre fungerande integration. KIN – projektet har vuxit fram som en följd av den gemensamma utvecklingsstrategin där det handlar om att hitta kostnadseffektiva och hållbara former för fortlöpande kompetensutveckling. Deltagande kommuner i projektet har var för sig träffat avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. I vissa av kommunerna har man av strategiska skäl dessutom valt att se processen kring flyktingmottagande som en tillväxtskapande insats vilket lett till organisationsförändringar.

Målgruppen i projektet är anställda inom verksamheter där kommunen och/eller arbetsförmedlingen är huvudman och verksamma inom mottagningsprocessen. Genom projektet ska dessa ges verktyg till att ge ett bra flyktingmottagande samt till att kunna skapa nya och förbättra befintliga samarbeten över verksamhets- och kommungränser.

Insatserna ska ske som öppna seminarier, föreläsningar och workshops och vara antingen yrkesspecifika eller gemensamma för alla samt genomföras ortsvis eller gemensamt. Bland annat inom följande områden har eller kommer utbildningsinsatser att ske - Kulturkunskap - Trauma och sorg, hot och våld - Förståelse för ungdomars beteende - Konflikthantering samt Studiebesök.

Vad är Ditt/Din organisations utbildningsbehov? Ge gärna förslag på öppna föreläsningar och andra idéer. Vänd dig då till Helén Ask som fram till juli arbetar halvtid som projektledare för KIN.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0